onsdag 27 januari 2010

Tjeckisk cheescake

För några år sedan firade min sambo och jag nyår i Prag. Flera gånger var vi till en restaurag som serverade den godaste cheesecake vi ätit. När vi kom hem så satte jag mig att googla fram något liknande recept, men det hittade jag så klart inte. Kakan känndes lite annorlunda mot en vanlig cheescake som oftast är gräddad eller fryst.

Eftersom den var så himla mumsig så gav jag mig inte förrän jag googlat fram mailadressen till restaurangen. Jag skickade ett (mycket smickrande) mail till dem där jag undrade om de kunde tänka sig att ge mig receptet. Och YES! efter en timme så kom det! Jag blev så glad! Dessvärre var det i restaurang mått (på 8 kilo...) men angivelsen 20 gelatin.  20 vad? Undrar man ju då. Blad? Gram? Teskedar?
Jag fick provbaka den helt enkelt. Så efter 4 cheescakes så blev det slugiltiga receptet detta:










TJECKISK CHEESECAKE

Botten
300 g vaniljkex (tex Brago)
125 g smör

Mixa kexen fint. Smält smöret och blanda ingredienserna och
tryck ut i en form. Låt stå kallt för att stelna.

Fyllning
500 g philadelphiaost (går bra med hälften kesella)
500 g mascarponeost
4 dl socker
1 citron
1 apelsin
8 blad gelatin
3.5 dl grädde

Blanda ostar och socker i en bunke. Pressa saften ur frukterna och hetta sedan upp den i en kastrull.
Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten, blanda med vätskan tills den smälter.
Vispa grädden. Blanda noggrant ner fruktsaft och gelatin i  osströran. Vänd försiktigt ner grädden.
Häll smeten i en form med löstagbara kanter och förvara kallt i minst 4 timmar.

Jordgubbssås
jordgubbar
råsocker
limejuice
honung

Hetta upp bären i en kastrull och smaka av med socker, honung och lime.
Låt svalna och servera sedan till kakan.

1 kommentar:

  1. Den godaste cheesecaken i världen, tro mig!! Jag har fått äran att äta den ett antal gånger nu...MUMS!

    SvaraRadera